Sert ile Yumuşak Su Arasındaki Fark
Sert ile yumuşak su arasındaki fark yazımız iki tür su arasındaki inanılmaz farklılıkları ortaya koyacaktır. Yağmur suyunun suyun en saf hali olduğu söylenir. Yağmur suyu başlangıçta yumuşaktır, ancak zeminle buluşmak için aşağıya indikçe kalsiyum ve magnezyum gibi farklı minerallerle karışır ve sertleşir. Sert su mineraller ve iyonlar içerirken yumuşak su bundan yoksundur.
Çoğu insan, tadı ve mineralleri olduğu için sert su içmeyi tercih eder. Ancak sert sularda sertlik derecesine her zaman dikkat edilmelidir. Öte yandan, banyo yapmak ve diğer ev işlerini yapmak için yumuşak su kullanılması tavsiye edilir.
Şimdi kafanız karıştı ve sert su ile yumuşak suyu nasıl ayırt edeceğinizi merak ediyor musunuz?
Peki, merak etmeyin, size sert su ile yumuşak su arasındaki farkı detaylı olarak anlatacağız.
Sert su
Sert su yüksek oranda mineral içerir. Yumuşak su, kalsiyum ve magnezyumun birleşimi ile geldiğinde sert su oluşur. Yumuşak su, atmosferin kendisinde veya süzülerek mineral birikintilerinden geçtiğinde sert su haline gelebilir. Sert su içtiğinizde, sağlık yararları elde edersiniz. Ancak, orta derecede yapılmalıdır. Birçok insan tatlı tadı nedeniyle sert su içmeyi tercih eder. Yumuşak su genellikle tatsız veya tuzludur.
Bununla birlikte, endüstriyel ortamda, sert su birçok kritik sorun teşkil eder. Örneğin, sert su soğutma kulelerini, kazanları ve diğer ekipmanları aşındırır veya bozar.
Aslında, sert su evsel ortamlarda da sorun yaratır. Elektrikli su ısıtıcılarında kireçlenme veya kireç tortuları sık sık görebilirsiniz. Sert su ayrıca sabun kullanırken köpük oluşumunu da engeller. Saçınızı yıkadıktan sonra bile kuru ve yapışkan buldunuz mu? Evetse, arkasındaki suçlu sert sudur. Böyle bir senaryoda, sert su genellikle yumuşar.
Ayrıca, farklı endüstriyel veya ev aletlerinin çalışması için sert su kullanması, sadece cihazı bozmakla kalmaz, aynı zamanda cihazların enerji tüketimini de etkiler. Tüm cihazlar çalışmak için sert su kullanıyorsa, büyük bir fatura bekleyebilirsiniz.
Yumuşak su
Yumuşak su çok düşük bir iyon konsantrasyonuna sahiptir. Konsantrasyonları son derece düşük olan iki birincil iyon, kalsiyum ve magnezyumdur. Yumuşak su, doğal olarak oluşan sudur. Geçirimsiz ve sert kayaların bulunduğu havzada suyun yumuşaklığı korunur.
Birçok insan yumuşak su ve yumuşatılmış su kelimelerini birbirinin yerine kullanır. Ama ikisi de farklı olduğu için bu yanlış. Yumuşatılmış su genellikle yüksek düzeyde sodyum ve bikarbonat iyonları içerir.
Yumuşak suda mineral bulunmadığından sabunun köpürme işlemi iyidir ve sabun köpüğü oluşmaz. Aynı şekilde yumuşak su kullandığınızda farklı cihazlarda kalsiyum birikmesi sorunu ile karşılaşmazsınız.
Yumuşak su hiçbir cihazın çalışmasına engel olmadığı için daha çok evsel ve endüstriyel çeşitli işlerde tercih edilir. Yumuşak su da cildiniz için iyidir. Ve çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, su ısıtıcısı gibi farklı cihazların kullanım ömrü korunur.
Sert su kullandıktan sonra yumuşak su kullandığınızda elektrik faturasında da gözle görülür bir fark göreceksiniz.
Yumuşak suyun hiçbir zararlı etkisi olmasa da yumuşatılmış su bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Sert suyu büyük ölçekte yumuşak suya dönüştürme sürecinde, genellikle birçok kimyasal madde eklenir. Bu suyu doğrudan içerseniz, bir soruna neden olabilir. Bu nedenle yumuşatılmış suyun yeterince filtrelenmesi tavsiye edilir. Ancak bundan sonra tüketime uygun hale gelir.
Sert Su ve Yumuşak Su Arasındaki Fark
Artık sert su ile yumuşak su arasındaki fark konusunda bilgi sahibi olduğunuza göre farkları hakkında farkları konusunda genel bir kanıya varmış olabilirsiniz. Bu bölümde, ikisi arasındaki farkı özetleyeceğiz, böylece ikisi arasındaki farklar netlik kazanacak. Sert ve yumuşak su arasındaki temel fark mineral içeriğidir. Sert su, kalsiyum, magnezyum ve kireç gibi mineraller içerir. Öte yandan, yumuşak su bu tür minerallerden yoksundur.
Sert su tatlıdır ve genellikle içme amaçlı kullanılır. Yumuşak su genellikle acı veya tatsızdır. Ancak suyun sertlik derecesi dikkate alınmadığı takdirde tehlikeli bir etkisi olabilir. Sert suyu biraz kimyasal veya tuz kullanarak yumuşattıysanız, kalsiyum ve bikarbonat iyonlarından kurtulmak için suyun filtrelenmesine özen gösterilmelidir.
Sert Su Hasarlı Cihazlara Yol Açabilir
Sert su hem endüstriyel hem de ev aletlerine zarar verir ve bu nedenle tehlikelidir. Ayrıca sabun köpüğü oluşumunu da engeller. Hem sabunun hem de ev aletlerinin verimini düşürdüğü söylenebilir. Sert su da giysilere zarar verir ve beyaz lekeler oluşturur.
Cilt ve Saç İçin İyi
Sert su kullanımında cilt, kuru ve kaşıntılı olur ve saçınız yapışkan hale gelir. Öte yandan, yumuşak su cilt dostu olarak kabul edilir ve böyle bir soruna neden olmaz.
Suyun Sert mi Yumuşak mı Olduğunu Nasıl Anlayabilirsiniz?
Kullandığınız suyun sert mi yumuşak mı olduğunu öğrenmek için laboratuvara gitmenize gerek yoktur. Sert veya yumuşak su kullanıp kullanmadığınız konusunda net bir fikre sahip olmanızın birçok farklı kolay yolu vardır.
Sert su mu yoksa yumuşak su mu olduğunu anlamak için şişe testi yapabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan bir plastik şişe ve bulaşık deterjanı. Şişeyi boşaltın, yarısını musluktan suyla doldurun. Ardından beş damla bulaşık deterjanı ekleyin. Şimdi suyu sallayın. Başlangıçta, bir miktar köpük oluşacaktır. Köpük uzun süre kalırsa, su yumuşaktır. Ancak köpük azalırsa kullandığınız su sert sudur.
Evde Sert Su Testi
Ayrıca sert su ile yumuşak su arasında basit bir gözlem yaparak da ayrım yapabilirsiniz. Küvetinizi ve duşunuzu kontrol edin. Üzerinde beyaz mineral pulları görebiliyor musunuz? Cevabınız evet ise, o zaman size sert su veriliyor. Herhangi bir kireç tortusu görmüyorsanız, yumuşak su kullanıyorsunuz demektir. Benzer şekilde, giysilerinizde leke olup olmadığını kontrol edebilirsiniz! Bu iki basit işlemle, sert su mu yoksa yumuşak su mu kullandığınızı bileceksiniz.
Sonuç
Hem sert suyun hem de yumuşak suyun faydaları vardır. Cihazlarınızın çalışması için sert su kullandığını fark ettiyseniz, yumuşatmanızın zamanı geldi. Sert suyu yumuşak suya dönüştürmek için duş veya musluk için su yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Az miktarda suyu yumuşatmak için kaynatmayı deneyebilir veya mineralleri çıkarmak için sirke kullanabilirsiniz. İçme suyuna özel dikkat göstermelisiniz. Suyu yumuşatmak tek başına yeterli değildir. Ayrıca, safsızlıkları ve ekstra iyonları gidermek için suyu filtrelemeniz gerekecektir. Sert su içmeyi tercih ediyorsanız öncelikle suyun sertlik derecesini kontrol etmeniz önerilir. Suyun sertlik derecesi düşükse çeşitli sağlık yararları elde etmek için içebilirsiniz.
Saka Arıtım olarak birbirinden kaliteli su arıtma sistemlerini ihtiyacınıza yönelik farklı modelleriyle sizlere sunuyoruz. Ev, işyeri veya daha büyük işletmelerde suyunuzu arıtarak sağlıklı bir içme ve genel amaçlı kullanım suyuna sahip olacaksınız. Sağlığa önemin arttığı son yıllarda suyunuzu arıtmalı ve sağlıklı yarınlar için adım atmalısınız. Unutulmamalıdır ki nüfus ve trafiğin yoğun olduğu yerleşim alanlarında içme suyunun temiz kalması oldukça zordur. Bu kirliliği önlemek adına suyun içine katılan farklı türdeki koruyucu ilaçlar suyun tadını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca sağlığa da yararlı olduğu söylenemez. Bu durumda web sitemizden alacağınız su arıtma cihazları ve ekipmanlarıyla sağlığınız için önemli bir dokunuş yapmış olacaksınız. Daha detaylı bilgi almak için iletişim numaralarımızdan bizimle irtibata geçebilirsiniz.
Bir yanıt yazın