sert-su-nasil

Sert Su Nasıl Giderilir

Sert su nasıl giderilir? Çoğu insanın dertli olduğu bir konu. Dünyanın %75’i su ile dolu olmasına rağmen, bunun sadece %2,5’i tatlı sudur ve tatlı suların çoğu buzullar şeklindedir. Bu, yeryüzünde mevcut olan toplam suyun sadece %0.02’sinin kullanılabileceği anlamına gelir.

Ülkemiz su kaynakları açısından oldukça zengindir. Ancak sert su ile uğraşma önemli sorunlardan biridir. Sert su sağlığa çok zararlı olduğu için uygun şekilde arıtılmadan tüketilemez. Yakın zamanda yapılan bir araştırma, birçok evde suyun sertlik seviyesinin ideal limit olan 200 mg/l’nin çok üzerinde olduğunu ortaya çıkardı.

Sert suyun sağlığa bazı faydaları olsa da, suyun sertlik seviyesi ideal sınırı aştığında başta cilt ve saç olmak üzere sağlığınıza ciddi zararlar verebilir. Sadece bu değil, sert su da evsel ve endüstriyel uygulamalarda ciddi zorluklar ortaya çıkarmaktadır. Sert su, cam, fayans ve banyo armatürlerinin lekelenmesine neden olur ve ayrıca ev aletlerine ve ekipmanlarına da zarar verebilir.

Fakat sert ve yumuşak su tam olarak nedir? Devam edelim ve bunu ayrıntılı olarak öğrenelim.

Sert Su Nedir?

Sert su, kalsiyum, magnezyum ve bazen manganez ve diğer katyonlar gibi yüksek miktarda mineral içeren sudur. Su, doğal koşullar altında, su, kalsiyum karbonat ve magnezyum karbonat gibi minerallerden oluşan kireçtaşı ve tebeşir gibi kayalardan geçtiğinde oluşur. Yeraltı suyu en yaygın sert su kaynağıdır.

Yumuşak Su Nedir?

Sert sudan farklı olarak yumuşak su, özellikle kalsiyum ve magnezyum olmak üzere düşük iyon konsantrasyonuna sahiptir. Çoğunlukla yumuşak suyu yüzeyin kendisinde bulabilirsiniz. En yaygın yumuşak su kaynağı yağmur suyudur.

Vücudumuzun belirli miktarda kalsiyum ve magnezyuma ihtiyacı vardır. Ve sadece yumuşak su içerseniz, vücudunuz bu tür temel minerallerden yoksun kalır ve bu da yine sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir.

Sert Su Çeşitleri

Sert su, sertliğinin kolayca giderilip giderilemeyeceğine bağlı olarak yine iki kategoriye ayrılabilir.

Geçici Sert Su

Geçici sertlik, magnezyum bikarbonat ve kalsiyum bikarbonat gibi çözünmüş bikarbonat minerallerinden kaynaklanır. Bu çözünmüş bikarbonat, karbonat ve bikarbonat anyonları ile birlikte kalsiyum ve magnezyum katyonları verir. Bu katyonların varlığı suyu sertleştirir. Ancak suyun geçici sertliği, su kaynatılarak veya kireç ilave edilerek azaltılabilir.

Kalıcı Sert Su

Kalsiyum sülfat/kalsiyum klorür veya magnezyum sülfat/magnezyum klorür varlığından kaynaklanır. Bu iyonların varlığı suyun sertliğini kaynatarak bile gidermeyi zorlaştırır. Bunun nedeni iyonların çökelmemesidir. Suyun kalıcı sertliği ancak sert bir su yumuşatıcı ile azaltılabilir, ancak herhangi bir doğal yöntemle azaltılamaz. Ayrıca sert suyu yumuşak suya nasıl dönüştüreceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyebilirsiniz.

Sert Suyun Belirtileri Nelerdir?

Yüksek mineralden oluşan sert su çeşitli problemler yaratabilir. Sert su, cildinizi kuru bırakmaktan cihazlarda kireç birikmesine kadar ciddi hasarlara neden olabilir. Çoğu zaman, bu işaretleri görüyoruz, ancak sert su nasıl giderilir ile ilgili bağlantı kuramıyoruz. Şimdi size sert su temin edilip edilmediğini merak ediyorsanız, bunu kontrol etmenin zamanı geldi. İşte birkaç sert su belirtisi:

1. Sabun Köpüğünün Oluşumu

Fikstürdeki beyaz noktaları çıkarmaya devam etmek zorunda mısınız? Bunu neyin yarattığını merak ediyor musunuz? Kalsiyum tortularını geride bırakan sert sudur. Kalsiyum minerali sadece musluğa değil sabun ve deterjanlara da yapışarak etkisiz hale getirir. Ayrıca bu, sabunu kaygan değil yapışkan yapar.

2. Tıkalı Borular

Sert su nedeniyle kireç tortuları duş başlıklarını ve boruları tıkayabilir. Tıkanan borular suyun düzgün akmasını engeller. Tesisatçıları sık sık aramanız gerekiyorsa, size sert su sağlanma ihtimali yüksektir.

3. Kuru, Kaşıntılı Cilt

Sert suda duş aldığınızda sabunlar geride kalır. Cilde yapışan artık sabun ciltteki nemi emecek ve kuru ve kaşıntılı hale getirecektir. Sert su egzama benzeri semptomlar yaratır.

4. Soluk Çamaşırlar

Sert su sabunu etkisiz hale getirir. Ve deterjanlar da bir istisna değildir! Çamaşırlarınızı sert suda yıkadığınızda tamamen temizlenmiş hissetmezler. Ayrıca deterjan kalıntıları çamaşırların rengini solduracaktır. Havlunu kontrol etme vaktin geldi. Aldığınız zamanki kadar yumuşak mı? Havlunuz sertleştiyse sert suda yıkıyorsunuz.

5. Cihazlar Daha Erken Eskiyor

Sert su ile kireç birikmesi, cihazlarda hasara neden olabilir. Bulaşık makinenizden çamaşır makinesine kadar, sert su tüm cihazların ömrünü kısaltabilir. Örneğin, bir çamaşır makinesinin beklenen ömrü 11 ​​yıldır. Ancak çamaşır makinesini sert suda çalıştırırsanız cihazın kullanım ömrü 7 yıla düşer.

Bunlar, sert su kullanıp kullanmadığınızı gösteren birkaç işarettir. Suyun ne kadar sert olduğundan %100 emin olmak istiyorsanız, uzman bir ekipten yardım isteyin.

Sert Suyun Avantajları

Tadı Daha İyi: Sert suyun tadı yumuşak suya göre daha iyidir. Yumuşak su tatsızdır. Ancak sert su içiyorsanız, tadı olduğunu fark edeceksiniz.

Kemik ve Dişleri Güçlendirir: Hem kalsiyum hem de magnezyumun besin takviyesi görevi görür. Ve kemiğiniz ve dişleriniz esas olarak kalsiyumdan yapılmıştır. Sonuç olarak, sert su tüketimi kemiklerinizi ve dişlerinizi güçlendirir.

Sindirim Sağlığı ve Kabızlık: Kalsiyum ve manganezin doğru karışımı kabızlığı azaltır ve onunla savaşmaya yardımcı olur. Ayrıca sert suda bulunan kalsiyum fazla safra ve yağlarla birleşir ve daha sonra madde bağırsak hareketleriyle vücuttan atılır.

Sert Suyun Dezavantajları

Köpük Oluşumu: Çamaşırları sert suyla yıkadığınızda sabun köpürtmek yerine beyaz bir çökelti oluşturur. Beyaz çökelti pisliktir. Ve köpüğü oluşmadan kıyafetleriniz temizlenmiyor.

Lekeler: Sert su giysilerinizde leke bırakır. Deterjan köpük üretmek yerine pislik üretir. Bu pislik daha sonra kıyafetlerinizi lekeler ve renklerini de yıkar. Ayrıca, kalsiyum köpüğü nedeniyle kıyafetleriniz cızırtılı olur.

Sert su aynı zamanda banyo fayanslarınızı, camlarınızı ve banyo armatürlerinizi de lekeleyebilir. Düzenli olarak temizlenmezse, kalsiyum birikintileri banyo armatürlerinde çıkarılması çok zor bir tabaka oluşturabilir. Bulaşıkların üzerinde kalan bulut benzeri filigranlar sadece sert sudan kaynaklanmaktadır. Sert su nasıl giderilir sorusuna aldığınız cevapla bu sorunları aşacaksınız.

Saç Üzerindeki Etkisi: Saçınızı sert suyla yıkamaya devam ederseniz, kötü saç günleri yaşamaya devam edersiniz. Saçınızı sert suyla yıkadığınızda saçlarınız kurur ve sertleşir. Bunun nedeni, sert suda bulunan fazla minerallerin pıhtı benzeri bir madde haline gelmesi ve saçınıza yapışmasıdır. Sonuç olarak, saçınızı yıkamak gibi hissedebilirsiniz, ancak bu saçınızı daha kıvırcık yapacaktır.

Cilt Üzerindeki Etkisi: Sert su ile banyo yapmak cildinizi kuru ve kaşıntılı hale getirir. Bunun nedeni sabun kalıntısının vücudunuza yapışmasıdır. Artık kalıntı egzama benzeri semptomlar yaratır. Böyle bir sorun çocuklarda daha yaygındır.

Aletlerin Ömrünü Azaltır: Evinizin aletlerini sert su ile çalıştırmaya devam ederseniz, aletlerin kullanım ömrü önemli ölçüde kısalır. Sert su, cihazları yavaşça aşındırır ve sonunda bozulur. Ayrıca sert suyun minerallerinden oluşan birikme makinelerin verimini düşürür. Bir bulaşık makinesinin beklenen ömrü on yıldır. Ancak, çalıştırmak için sıcak su kullanırsanız, kullanım ömrü yedi yıla düşer.

Benzer şekilde, bir musluk dokuz yıl çalışmalıdır. Ancak sert su ile sadece beş yıl çalışacaktır. Sert su, cihazları bu kadar aşındırır. Sert su nasıl giderilir konulu yazımızla sizde daha yumuşak ve sağlıklı bir su için.

Çözüm

Sert su ile ilgili en büyük zorluk, onu çamaşırhane, banyo, temizlik vb. gibi diğer konut ve endüstriyel kullanımlar için kullanmaktır. Sert su bulaşık makinelerinizi, çamaşır makinelerinizi ve diğer eşyalarınızı mahvetmenin yanı sıra cilt ve saç sağlığınıza da ciddi zararlar verebilir. Böyle bir durumda sert suyu yumuşatmak için arıtmak önemli hale gelir. Saka Arıtım güvencesiyle web sitemizden alacağınız arıtma cihazlarıyla sizde yumuşak içimli lezzetli bir suya sahip olacaksınız. Detaylı bilgi almak için iletişim numaralarımız üzerinden bizi arayabilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir