su-kirliligi

Su Kirliliği ile Nasıl Başa Çıkılır

Su kirliliği, birçok nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen ve sağlık sorunlarına neden olan bir durumdur. Büyük bir şehirde veya diğer kentsel alanlarda yaşamak değerli bir deneyim olabilir. Genellikle daha kaliteli iş fırsatları, yemek seçenekleri, eğlence kaynakları ve çok daha fazlasını sunarlar. Ancak bu metropol bölgelerine daha fazla insan akın ettikçe, temiz içme suyu gibi değerli kaynaklar, şehir sakinleri ve hatta uzaktaki kırsal nüfus için daha kıt hale geliyor.

Ülkemizde çoğu şehirde güvenli içme suyu olsa da zaman zaman kentsel su kaynaklarında potansiyel olarak toksik kirletici ve kirletici yığınları ortaya çıkıyor. Ancak kentsel alanlar neden su kirliliği konusunda bu kadar duyarlı? Bu bölgelerdeki su kalitesinin düşmesine hangi faktörler etkide bulunuyor? Ve büyük bir şehirde yaşamıyor olsanız bile, kendinizi ve ailenizi potansiyel olarak tehlikeli su kirleticilerinden korumak için ne yapabilirsiniz?

Kentsel Alanlar ve Su Kirliliği ile Genel Durum

Şehirler, kasabalar ve banliyöler, çoğu kırsal alanlardan ve diğer ülkelerden göç eden milyonlarca insana ev sahipliği yapıyor ve bu nedenle bu bölgeleri daha kalabalık hale getiriyor. Artan kentsel nüfus aynı alanı, havayı ve suyu paylaştığı için, paylaşılan merkezi su kaynakları hızla tükeniyor ve kirleniyor.

Daha küçük alanlarda (su yolları dahil) meydana gelen çevresel etkilerin de artan kirlilik sorunuyla ilgisi vardır. Bir de kentsel alanlarda, bitki ve tesislerden yüzey sularına daha fazla kirleticinin salınmasına neden olan ileri üretim ve sanayileşme sorunu var.

Sonuç olarak, su kaynaklarının güvenli olmaması ve musluklardan akan düşük kaliteli içme suyu gibi kamusal ve çevresel tehlikeler ortaya çıkmaktadır. Daha da kötüsü, birçok kentsel su kalitesi sorununun büyük şehirlerin çok ötesinde, uygun iyileştirici altyapıdan yoksun kırsal alanlara kadar uzanabilmesidir.

Kentsel Su Kirliliğine Etki Eden Faktörler

Kentsel alanlarda su ve çevre kirliliğine katkıda bulunan ana faaliyet türleri arasında ticari, konut, endüstriyel ve diğer konu başlıkları bulunur. Tipik olarak, bu kategorilerdeki kirleticilerin miktarı ve seviyeleri büyük ölçüde bölgeye, hava durumuna ve atık toplama tesislerinin durumuna bağlıdır. Ayrıca, şehir alanı ne kadar büyükse, suyunuza karışan atıklarda o derece fazladır. Genel olarak su kirliliğine etki eden faktörler şu şekildedir:

Sanayi

Büyük şehirler, sanayi ve üretim tesisleri için önemli merkezlerdir. Bu tesisler kentsel alanlar ve bazen diğer bölgeler için istihdam sağlar ve değerli kaynaklar sağlar. Ancak içme suyumuzu kirletebilecek atık, ağır metal ve toksik kimyasalların su yollarına sızması genelde sanayi tesisleri ile gerçekleşir.

Ticari İşletmeler

Ticari işletmeler de kentsel su kaynaklarının günlük kirlenmesinde etkilidir. Benzin istasyonları, havaalanları, şantiyeler ve oto tamirhaneleri, neredeyse her büyük şehirde bulunan en yaygın su kirletici noktalarıdır. Bu yerlerden günlük operasyonel akış, çoğu zaman, çoğu yer ve kanalizasyon sistemlerine, doğal su kütlelerine ve nihayetinde içme suyu kaynaklarına sızabilen kimyasallar, yağlar, tortu, yakıt ve diğer kirleticilerin bir kombinasyonunu içerir.

Yerleşim

Ticari ve endüstriyel faaliyetlerden kaynaklanan atıklar, kentsel su kirliliğine katkıda bulunan tek faktör değildir. Yerleşim alanları her gün yüz binlerce kimyasal salıyor ve yakınlardaki su kaynaklarına ulaşıyor. Kişisel bakım ürünleri, temizlik ürünleri, boyalar, çözücüler, gübreler, ev içi böcekler için böcek ilaçları çok çeşitli su kaynaklarını çok çeşitli kirleticilere maruz bırakmaktadır.

Tarımsal

Kentsel su kirliliği söz konusu olduğunda büyük şehirlerin ilgilenmesi gereken üç ana faaliyet konut, ticari ve endüstriyel olmakla birlikte, yakınlardaki tarım tesisleri de eşit risk oluşturmaktadır. Tarım, bugün dünyada kullanılan suyun yaklaşık %70’ini oluşturmakla kalmıyor, aynı zamanda aşırı besin maddeleri, böcek ilaçları, herbisitler, hayvan atıkları ve belediye su arıtma sistemlerini besleyen yüzey sularına sızan diğer kirleticiler nedeniyle kentsel su kirliliğine de katkıda bulunuyor.

Diğer Günlük Katkıda Bulunanlar

Yağmur suyu borularından, yasa dışı çöp dökümü gibi faktörlere kadar birçok su kirliliği sebebi vardır. Kazalar ve kaza sonucu oluşan sızıntılar da kentsel alanlarda su kirliliğinin bir kaynağıdır. Yakıt depoları ve boru hatları, kanalizasyon, septik tanklar ve çöplükler, çeşitli kirleticilerin büyük rezervuarlarıdır. Ayrıca depremler veya yangınlar gibi doğal afetler, su altyapısının zarar görmesine neden olabilir.

Saka Arıtım, su kirliliği ve bu kirliliğinin yaşantımıza etkisini en aza indirecek çözümler sunmaktadır. Web sitemizden alacak olduğunuz su arıtma cihazlarıyla güvenilir içme suyuna sahip olun. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçiniz.

Bu gönderiyi paylaş