sudaki-ph

Sudaki pH Değeri Ne Anlam Taşımaktadır

Sudaki pH nedir ve su kalitesini nasıl etkiler? Su kaliteniz denilince aklınıza ilk olarak suyunuzun pH seviyesi gelmeyebilir. Ancak pH seviyelerinin dengesiz olması baş ağrısına ve beklenmedik masraflara davetiye çıkarabilir. Evinizin su kaynağındaki pH veya içme suyunuzda farklı seviyelerin ne anlama geldiği konusunda endişeleriniz varsa, göz önünde bulundurmanız gereken birkaç kilit nokta şunlardır:

pH nedir ve dengesiz olmasına ne sebep olur?

Dengesiz suyun belirtileri nelerdir?

Dengesiz su bir sağlık sorunu mu?

Suyu düzeltmek için ne yapabilirsin?

pH nedir?

Teknik olarak pH, “hidrojen potansiyeli” anlamına gelir. Bu, maddenin bir hidrojen iyonundan vazgeçmeye mi yoksa fazladan bir hidrojen iyonu almaya mı daha istekli olduğunu ifade eder. pH ölçeği 0 ile 14 arasında değişir ve 3 farklı kategoriden oluşur. Asitler, bazlar ve nötr. 7’lik bir pH seviyesi nötr olarak kabul edilir ve bir hidrojen iyonu kazanmaz veya kaybetmez. 7’nin altında ölçülen her şey asit olarak kabul edilir. Asitlerin daha fazla hidrojen iyonu vardır ve bu nedenle “hidrojen potansiyelleri” bu iyonları kaybetmektir. Bazların pH seviyeleri 7’nin üzerindedir ve alkali olarak da bilinirler. Bazların daha az hidrojen iyonu vardır. Bundan dolayı potansiyelleri daha fazlasını almaktır. Bir suyun sıcaklığı için sıcak ve soğuğu ölçtüğünüz gibi, sudaki alkalinite ve asitlik seviyelerini ölçmek için pH seviyeleri kullanılır.

pH ölçeğindeki her sayı, bir sonraki seviyeden on kat daha fazla veya daha azdır. 6 pH seviyesi nötrden 10 kat daha asidiktir ve 5 seviyesi 100 kat daha asidiktir! 5 ile 6 arasındaki sıçrama pek bir fark gibi gelmeyebilir, ancak hızla hızlanıyor. 14 pH seviyesi, 7 seviyesinden 10.000.000 kat daha alkalidir.

Aşağıda, bazı yaygın ev eşyalarına ve bunların pH ölçeğine göre düştüğü yerlere bir örnek verilmiştir.

Dengesiz pH’a ne sebep olabilir?

Saf suyun doğal pH seviyesi 7’dir. Kimyasallar ve mineraller su kaynağına girdiğinde dengesiz hale gelebilir. Su, dokunduğu her şeyden elementleri alır. Bu nedenle pH seviyeleri ülke genelinde önemli ölçüde değişebilir.

Dengesiz pH’ın nedeni, su kaynağının geldiği toprak, ana kaya veya diğer çevrenin bileşimidir. Yüksek alkali su, çok sayıda kireçtaşı içeren kayalık alanların bir sonucudur. Suda çözünen ve pH seviyesini yükselten karbonat, bikarbonat ve hidroksit bileşikleri içerir. Ölçeğin diğer ucunda, asitli suyun nedenleri bir dizi kaynaktan gelebilir. Yağışlar atmosferdeki karbondioksit nedeniyle hafif asidik olarak iner. Bitki ayrışması ve kimyasal akış da birçok bölgenin su kaynaklarını etkileyen suyun pH’ını düşürecek faktörlerdir.

Dengesiz suyunuzun belirtileri nelerdir?

pH lekeli yeşil musluk

Sıhhi tesisatta sızıntılar

Galvanizli çelik veya dökme demir tesisat ile kırmızı veya pas renginde boyalar

Korozyon ve sızıntı

Metal toksisitesi

Ekşi tat

Kayganlık hissi

Armatürlerde ve duş kapılarında kireç birikmesi

Azaltılmış su akışı

Tank su ısıtıcılarının alt kısmında kireç birikmesi

Acı tat

Evinizin suyundaki yüksek veya düşük pH seviyelerinin belirtilerini bilmenize yardımcı olur. Bu listedeki olaylar sudaki pH değerinin düşük veya yüksek seviyelerine işaret edebilirler. Bu testler, asidik veya alkali su ile uğraşıyorsanız daha iyi bir fikir sağlamak için size bir tahmin verecektir. Ayrıca, yalnızca sudaki pH seviyesinin kesin sonuçlarını sağlamakla kalmayıp, sorunu tedavi etmek için bir çözüm önerisinde bulunmak için doğrudan Saka Arıtım uzmanınızla iletişime geçebilirsiniz.

pH Tesisatınızı Nasıl Etkiler?

Düşük pH veya asitli suya sahip bir su kaynağına sahip haneler, tesisat konusunda sıkıntılar yaşatabilmektedir. Asitler aşındırıcı bir yapıya sahiptir. Bu, asidik suyun evdeki sıhhi tesisatın yanı sıra su kullanan aletleri yiyip borularda sızıntılara neden olduğu anlamına gelir.

Metal borulardan sıyrılan malzeme su kaynağına giriyor. Bakır tesisatlı evlerde, lavabonuzdaki çözünmüş bakır birikintisinden armatürlerde mavi/yeşil lekeler olabilir. Galvanizli su tesisatı olan evlerde, hassas yüzeylerde kırmızı veya pas renkli lekeler görülebilir.

Bazı metaller çevreden suya girebilirken, asidik su da istenmeyen metallerin evin su kaynağına girmesine neden olabilir. Evin tesisatından gelen ve suyu asitten kirletebilecek yaygın metaller kurşun, bakır, demir ve çinkodur.

Yüksek pH

Yüksek pH seviyeleri tam tersi etkiye sahiptir. Alkali su çok fazla mineral taşır ve nötr pH’a geri dönmek için onlardan kurtulmak ister. Bu, muslukları ve duş kapılarını mahvetme potansiyeli ile kireç birikmesine neden olur. Su ısıtıcılarında ve diğer su kullanan cihazlarda da kireç oluşumu olabilir. Bu da ısıtma elemanlarına zarar verir ve düzgün çalışmasını engeller.

Yüksek pH’ lı su, borularda o kadar çok kireç birikmesine neden olabilir ki, su akışı azalır ve bir arter gibi tıkanır. Bu, evinizde zayıf su basıncına neden olabilir.

Dengesiz pH bir sağlık sorunu mu?

Suyun pH seviyeleri, “ikincil” bir içme suyu kirleticisi olarak kabul edilir. Yani sağlık riski oluşturmaz ve daha çok estetik bir sorundur. Günlük su kullanım için seviyenin sudaki pH 6,5 ile 8,5 arasında olması tavsiye ediliyor.

pH seviyeleri nasıl düzeltilir?

Daha önce de belirtildiği gibi, pH su sıcaklığı gibidir. Sıcak suyunuz varsa, oda sıcaklığına getirmek için soğuk su ekleyin. Dengeleme pH’ı aynı anlamda çalışır.

Asitli suyun pH’ ını yükseltmek için aradığı mineralleri ekleyerek onu nötralize etmek istersiniz. Bu, bir Asit Nötrleştirici tüm ev filtresi kullanılarak yapılabilir. Asit Nötrleştirici, pH seviyesini yükseltmek için asidik suda çözünen kalsit adı verilen doğal olarak oluşan bir kalsiyum karbonat ortamı kullanır. Suyunuz için gereken uygun düzeltme seviyesini bulmak zor olabilir. Bu nedenle ekipmanı doğru şekilde kurmak için Saka Arıtım uzmanınızla konuşmanız önemlidir.

Saka Arıtım olarak birbirinden kaliteli su yumuşatma, arıtma cihazlarını farklı modelleriyle sizlere sunuyoruz. Web sitemizden alacağınız modern su arıtma ve yumuşatma cihazları ve ekipmanlarıyla sağlığınız için önemli bir dokunuş yapmış olacaksınız. Daha detaylı bilgi almak için iletişim numaralarımızdan bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş