Su Kalitesi Testi Neden Önemlidir
Su kalitesi testi içtiğiniz veya genel amaçlı kullandığınız suyun durumunu görme açısından önemlidir. Su kaynaklarındaki kirleticilerin çoğu tatsız ve kokusuzdur. Peki, neden su kalitesini test ediyoruz? Kuyu suyu kalitesi söz konusu olduğunda, evinizi ve ailenizi etkileyen göremediğiniz, koklayamayacağınız veya tadamayacağınız birçok şey olabilir. Suyunuz sürekli değişen ortamından etkilenecektir, bu nedenle geçen yıl suyunuz belirli bir kirletici madde içermese bile herhangi bir zamanda girmiş olabilir.
Bilmeniz Gereken 11 Kirletici
Su kaynağınızın kalitesini artırmanın yolları da dahil olmak üzere, bir kuyuya sahip olmak hakkında bilmeniz gereken birçok şey vardır. İşte bilmeniz gereken en yaygın kirleticiler.
1. Demir ve Manganez
Çoğu yeraltı suyunda bu doğal olarak oluşan kirleticilerden eser miktarda bulunur, ancak yakınlarda çok miktarda kireçtaşı ve kömür varsa, kuyunuzu besleyen yeraltı suyunu etkileyen yüksek seviyelere sahip olabilirsiniz. Suyunuzda metalik bir tat ve/veya kırmızımsı/kahverengi bir renk değişikliği varsa- ki bu aynı zamanda boruları ve giysileri de lekeleyebilir- suçlu demir veya manganez olabilir.
2. Hidrojen Sülfür
Suyunuz çürük yumurta gibi mi kokuyor? Yerdeki yüksek kükürt içeriğinden gelen suyunuzun içinde hapsolmuş hidrojen sülfür gazı olabilir. Bataklık bir bölgede veya gübre çukurunun yakınındaki bir çiftlikte yaşıyorsanız, sorununuz sülfür olabilir. Kötü kokuya ek olarak, sülfürler tesisatınızı aşındırabilir ve çok su kullandığınız her yerde siyah lekeler bırakabilir.
3. Bakır
Bakır, demir gibi doğal olarak oluşur, ancak suyunuzda mavi/yeşil bir renk değişikliği varsa, bakır borularda paslanma olabilir, bu da tesisat altyapınızda daha büyük bir sorun anlamına gelebilir veya bu borulardan alışılmadık derecede asidik su akabilir. Suyunuzun pH’ı 7’den önemli ölçüde düşükse, asidik özellikleri metali sıhhi tesisatınızdan ve musluklarınızdan sıyırır. Yeraltı suyunuzdaki diğer bakır kirliliği kaynakları, size yakın madencilik veya üretim faaliyetleri olabilir.
4. Kalsiyum
Sert su ile ilgili sorunlarınız mı var? Kalsiyum en yaygın olan ana kayanızdaki yüksek mineral sayımı olası nedendir. Magnezyum bir başkadır. Su zeminden geçerken temas ettiği tüm kireçtaşlarını veya diğer kayaları çözerek bu mineralleri evinize taşır. Bu kirleticiler sağlığı nadiren etkilemekle birlikte, suda garip bir tada, sabun köpüğü oluşumuna, küçük cilt tahrişine ve suyu kullanan aletlerinizde ekstra aşınma ve yıpranmaya neden olabilirler.
5. Sodyum Klorür
Daha çok tuz olarak bilinen sodyum klorür, kış aylarında ülkenin daha soğuk bölgelerinde bir otoyol boyunca veya yol tuzuyla işlenmiş bir park yerinin yakınında yaşıyorsanız, yer altı suyunuza kolayca sızabilir. Akış, suyunuzda beyaz bir kalıntıya neden olabilir.
6. Diğer Kimyasallar ve Mineraller
Yukarıdaki maddeler gerçekten sadece su kaynağınızı işgal edebilecek kimyasalların ve minerallerin yüzeyini çizer. Arsenik ve silika, coğrafi bölgenize bağlı olarak dikkat etmeniz gereken diğer olası su kirleticileridir. Radon gazı, örneğin renksiz, tatsız, kokusuz ve radyoaktif olan ve test ihtiyacını artıran bir diğer gazdır.
7. Kir
Sorunlar her zaman mikroskobik düzeyde olmayabilir. Kuyu pompanıza kir ve tortu girerse, büyük parçacıklar ve bulanık su musluğunuza girebilir. Bu, kuyunuz, pompanız, tankınız veya borularınızla ilgili daha büyük yapısal bütünlük endişeleri anlamına gelebilir.
8. Hava
Musluklarınız su normal akmadan önce fışkırtıyorsa, sisteminizde fazla hava var demektir. Bu sağlığınızı olumsuz etkilemeyecek olsa da orada olmak istemediğiniz bir şey olduğu için hala bir kirleticidir.
9. Askıya Alınmış Organik ve İnorganik Parçacıklar
Bitki maddesi, yaprak çöpü, kuyunuzun kapağına giren böcekler ve erozyon, sel ve yangın gibi diğer çevresel faktörler, su kaynağınıza giren organik veya inorganik partikül maddelerine katkıda bulunabilir.
10. Nitratlar
Organik ve inorganik partiküllere ek olarak, nitratlar veya nitrojen-oksijen bileşikleri gibi bu bileşiklerle birleşebilen kimyasal birimler vardır. Bitkiler için besin maddesi olmalarına rağmen, aşırı nitratlar, özellikle şiddetli yağmur veya sel sonrasında yeraltı suyuna sızabilir.
11. Koliform Bakteriler
Bakteriler, kuyunuzun kapağına girmenin bir yolunu bulur, ancak çıkış yolunu bulamamış olabilir. Bu bakterileri göremez veya koklayamazsınız, bu da testi çok daha önemli hale getirir.
Bir kuyunun nasıl çalıştığını bilmek ve temel bakımı kendiniz yapmak önemli olsa da tatsız, kokusuz ve renksiz kirleticiler karşısında güvenli su sağlamanın en önemli yolu, lisanslı bir profesyonel tarafından yıllık testlerden geçmektir. Suyunuzun numuneleri, suyunuz hakkında size ayrıntılı sonuçlar verebilecek sertifikalı bir laboratuvara gönderilmelidir.
Sonuç olarak, kuyu suyu asla mükemmel olmayacaktır (bu konuda şehir suyu da olmayacaktır, bu nedenle test yapmak herkes için akıllıcadır). Ancak evinizdeki su kalitesini iyileştirmek için adımlar atabilirsiniz.
Saka Arıtım güvencesiyle web sitemiz üzerinden yapacak olduğunuz alışverişle sizde suyunuza yenilik getirin. Su kalitesi testi ile suyunuzu test edin. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçin.