Su Filtresi Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
Su filtresi sağlıklı su içiminde başvurulan önemli yöntemlerdendir. Evde yemek pişirmenizi geliştirmenin yollarını arıyorsanız, listedeki bir numara basit bir uygulamadır. Bir yemek kitabı satın almanıza veya bir yemek kursuna kaydolmanıza bile gerek yok. O halde, ev yapımı yemeklerinizi daha da lezzetli ve sağlıklı hale getirebilecek su filtresi nedir?
Kulağa basit gelse de pişirdiğiniz suyun kalitesi yemeklerinizin ve hamur işlerinizin lezzetini, kokusunu, dokusunu ve genel kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Musluk suyunuz içmek için gayet iyi görünse bile, en sevdiğiniz yemekleri mahvedebilecek bir dizi kirletici madde içerebilir.
Bu nedenle yemek pişirmek için filtrelenmiş su kullanmak şefler ve ev hanımları arasında bir sır haline geldi. Birçoğu ürünleri yıkamak, yemek pişirmek, karışık içecekler için buz yapmak ve fırınlamak için filtrelenmiş suyu tercih eder. Filtrelenmiş suyun sizi sihirli bir şekilde hazır aşçıya dönüştüreceğini söylemiyoruz, ancak ailenizi ve arkadaşlarınızı en iyi sakladığınız sırrın ne olduğunu merak etmeye bırakabilir.
Suyunuzu filtrelemenin yemek pişirme işleminize nasıl yardımcı olduğunu, musluk suyunuzun filtrelenmesi gerekip gerekmediğini nasıl belirleyeceğinizi ve gerekirse suyunuzu filtrelemek için en iyi yöntemi öğrenmek için okumaya devam edin.
Öncelikle Filtrelenmiş Su Nedir?
Özetle, filtrelenmiş su, istenmeyen kimyasal bileşikleri, organik ve inorganik maddeleri ve biyolojik kirleticileri gidermek için bir filtreleme işleminden geçirilmiş sudur. Su filtresi veya su filtreleme sistemi olarak adlandırılan filtreleme cihazı, bu su kirleticilerini ortadan kaldırmak için fiziksel bir bariyer, kimyasal veya biyolojik bir işlem veya iki veya daha fazlasının bir kombinasyonunu kullanarak temiz, filtrelenmiş su üretir.
Filtrelenmemiş Suda Neler Var?
Filtrelenmiş su ile pişirmenin faydalarına başlamadan önce, filtrelenmemiş suyun içinde ne olduğunu tartışarak bir iki dakika harcayalım. ‘Filtrelenmemiş’ ifadesinin önerdiği gibi, su filtrelenmez, yani suyun içindekiler nedeniyle pişirme işleminiz bir dereceye kadar zarar görecektir.
Filtrelenmemiş musluk suyunda yaygın olarak bulunan kirleticilerden bazıları şunlardır:
Kimyasallar (klor, kloramin, PFAS, pestisitler, herbisitler, nitratlar ve nitritler, flor, vb.)
Tortular (kir, kum, toz, moloz vb.)
Ağır metaller (kurşun, bakır, baryum, çinko, krom, demir, arsenik, cıva, krom, kadmiyum vb.)
Mineraller (magnezyum, sodyum, fosfor, potasyum vb.)
Mikroplar (bakteriler, virüsler, parazitler, algler, mantarlar vb.)
Şimdi, musluk suyunuzun yukarıdakilerin tümünü içerdiğini önermiyoruz. Sorun şu ki, eğer öyleyse, belirtilen kirleticilerden herhangi biri yemek pişirmenizi sabote edebilir ve sizin ve ailenizin sağlığına zarar verebilir. Filtrelenmiş suyun yemek pişirme ve genel sağlığınızı nasıl iyileştirebileceğine bakalım.
Filtrelenmiş Su ile Yemek Pişirmeniz İçin 5 Neden
Filtrelenmiş su, özellikle yemek pişirme ve fırınlama söz konusu olduğunda, onu diğer birçok su türünden üstün kılan bir dizi dikkate değer fayda sunar. Filtrelenmiş su ile yemek pişirmekten ve fırınlamaktan bekleyebileceğiniz pek çok avantajdan birkaçını burada bulabilirsiniz:
1. Filtrelenmiş su kullanmak, yemeklerinizin ve içeceklerinizin lezzetini artırır.
Filtrelenmemiş su tipik olarak, birçoğu yiyecek ve içeceklerinizin tadını bozabilecek istenmeyen kirletici maddeler, kirlilikler ve mineraller içerir.
Örneğin sudaki bakır ve demir gibi ağır metaller yemeklerinize belirgin bir metalik tat verebilir. Pirinç, makarna ve hatta sabah kahvenizde tortu ve pas parçacıkları bile görebilirsiniz.
Bunun ötesinde, klor ve kloramin gibi kimyasal dezenfektanlar genellikle musluk suyunda fark edilir ve yiyeceğe bulaşabilir.
Neyse ki, filtrelenmiş su ile pişirmek, yemeklerinizin lezzetini değiştirmeye çalışan kimyasalları, ağır metalleri ve diğer kirleticileri ortadan kaldırarak daha doğru tarifler elde edilmesini sağlayabilir. Yemekleriniz sadece çok daha lezzetli olmakla kalmayacak, aynı zamanda daha canlı ve lezzetli göründüklerini de fark edeceksiniz.
Esasen, filtrelenmiş su, yemeklerinizin en doğal hallerinde pişmesini sağlar- yemeğin rengi, tadı ve beslenme düzeyi, eğer varsa, minimum düzeyde etkilenir. Bu nedenle kahve severler sabah kahvelerini hazırlarken filtrelenmiş su kullanmalarını sağlar.
2. Filtrelenmiş su kullanmak, zararlı su kirleticilerine maruz kalmanızı azaltır.
Filtrelenmiş su ile yemek pişirmek sadece yemeklerinizi ve içeceklerinizi daha lezzetli hale getirmekle kalmaz; ayrıca genellikle filtrelenmemiş musluk suyunda bulunan zararlı kirleticilere maruz kalmanızı da azaltır. Suyunuzu pişirmeden önce filtrelemek, kendinizi ve ailenizi, suyunuzun içerebileceği beklenmedik kirleticilere karşı korumanın en iyi yoludur.
3. Filtrelenmiş su kullanmak yemeklerinize daha canlı renkler verir.
Klor genellikle ağartma maddesi olarak kullanılır, bu nedenle klorlu suda yıkadığınız veya kaynattığınız herhangi bir şeyin de etkilenmesi şaşırtıcı değildir. Bu, meyve ve sebzelerinizi filtrelenmemiş suyla yıkamak sadece lezzetlerini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda renkleri de daha az canlı olur.
4. Filtrelenmiş su yiyecekleri daha iyi temizler.
Yıkanmamış meyve ve sebzeler, bakteri, böcek ilacı ve mikropların gelişmesi ve onları tüketen insanları potansiyel olarak tehlikeye atması için bir sığınak görevi görür.
5. Filtrelenmiş su daha iyi ekmek pişirmenize yardımcı olur.
Gittikçe daha fazla restoran ve pastane, taze pişmiş ekmek ve diğer lezzetli pişmiş ürünler yaparken filtrelenmiş su kullanıyor. Bunun nedeni, iyi bir fırıncının, pişirmenin hem bir sanat hem de bir bilim olduğunu bilmesidir.
Çözünmüş sert mineraller ve klor gibi kimyasallar, pişirmenizi etkileyecek yaygın suçlulardır. Sudaki bir miktar sert mineral, ekmek pişirmek için kabul edilebilir olsa da aşırı sert su, fermantasyon oranını azaltabilir ve hamurunuzdaki glüteni sıkıştırarak, dokuyu değiştirerek ve somunu sert ve kuru hale getirebilir. Ek olarak, klorun varlığı fermantasyon oranlarını azaltacak ve nihai ürününüzün tadını değiştirecektir.
Neyse ki, filtrelenmiş su mayanın etkinliğini artırarak daha fazla kabarmasını ve daha yumuşak ikramlar yapmasını sağlar. Filtrasyon ayrıca kloru gidererek size taze kokulu ve lezzetli ekmekler bırakır. Ayrıca, sertlik minerallerini gidermek için suyu “yumuşatarak” daha da iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Musluk Suyunuzun Filtrelenmesi Gerekiyor mu?
Musluk suyunuz tuhaf geliyorsa veya kokuyorsa, belki de çürük yumurta kokusuna veya klor kokusuna sahipseniz, pişirmeden önce nedenini belirlemek için su kaynağınızı değerlendirmek isteyebilirsiniz.
Su kaynağınızı değerlendirmenin birkaç yolu:
1. Şehrinizin en son su kalitesi raporunu bulun.
2. Ev tipi su test kiti ile su kalitenizi değerlendirin.
3. Sertifikalı bir yerel laboratuvara su numunesi gönderin.
Saka Arıtım olarak birbirinden kaliteli su filtresi çeşitlerini ihtiyacınıza yönelik farklı modelleriyle sizlere sunuyoruz. Ev, ofis veya daha büyük işletmelerde suyunuzu filtreleyerek sağlıklı bir içme ve genel amaçlı kullanım suyuna sahip olacaksınız. Sağlığa önemin arttığı son yıllarda suyunuzu arıtmalı ve sağlıklı yarınlar için adım atmalısınız. Unutulmamalıdır ki nüfus ve trafiğin yoğun olduğu yerleşim alanlarında içme suyunun temiz kalması oldukça zordur. Bu kirliliği önlemek adına suyun içine katılan farklı türdeki koruyucu ilaçlar suyun tadını olumsuz etkilemektedir. Ayrıca sağlığa da yararlı olduğu söylenemez. Bu durumda web sitemizden alacağınız su filtreleme cihazları ve ekipmanlarıyla sağlığınız için önemli bir dokunuş yapmış olacaksınız. Daha detaylı bilgi almak için iletişim numaralarımızdan bizimle irtibata geçebilirsiniz.